Kliknutím na “Prijať” súhlasíte s ukladaním cookies na vašom zariadení za účelom zlepšenia navigácie webu, analýzy používania stránky a za účelom zlepšenia marketingu. Pre viac informácií o pravidlách ochrany osobných údajov kliknite na Pravidlá ochrany osobných údajov.

Ready-made s.r.o. vs. zakladanie vlastnej spoločnosti: Ktorá možnosť je pre vás lepšia?

Ready-made firmy

Úvod: Podnikatelia, ktorí sa rozhodujú začať podnikať, stoja pred dôležitou otázkou: je lepšie kúpiť ready-made spoločnosť alebo založiť vlastnú s.r.o.? Obe možnosti majú svoje výhody a nevýhody, a správne rozhodnutie závisí na konkrétnych potrebách a cieľoch podnikateľa. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové rozdiely medzi týmito dvoma možnosťami, aby ste mohli urobiť informované rozhodnutie.

1. Časová náročnosť:

  • Ready-made s.r.o.: Jednou z najväčších výhod ready-made spoločností je možnosť začať podnikať okamžite. Ready-made s.r.o. je už založená, zapísaná v obchodnom registri a často má pridelené IČO aj DIČ. Proces prevodu vlastníctva je rýchly a nový majiteľ môže začať konať v mene spoločnosti prakticky hneď po podpise zmluvy.
  • Zakladanie vlastnej spoločnosti: Založenie novej s.r.o. vyžaduje viac času. Podnikateľ musí pripraviť zakladateľské dokumenty, získať potrebné súhlasy a registrácie, čo môže trvať niekoľko týždňov. Tento proces zahŕňa aj podanie návrhu na zápis spoločnosti do obchodného registra, čo môže byť časovo náročné

2. Náklady:

  • Ready-made s.r.o.: Kúpa ready-made spoločnosti môže byť finančne náročnejšia, pretože zahŕňa poplatok za hotovú firmu, ktorá už prešla všetkými procesmi registrácie. Avšak táto cena často zahŕňa aj služby, ako je právne poradenstvo a prevod vlastníctva, čo môže podnikateľovi ušetriť čas a starosti.
  • Zakladanie vlastnej spoločnosti: Zakladanie vlastnej s.r.o. môže byť lacnejšie, najmä ak sa podnikateľ rozhodne vykonať väčšinu krokov sám. Avšak tento proces môže byť spojený s rôznymi skrytými nákladmi, ako sú poplatky za právne služby, registrácie a administratívne náklady.

3. Flexibilita a kontrola:

  • Ready-made s.r.o.: Pri kúpe ready-made spoločnosti má podnikateľ k dispozícii hotovú štruktúru, čo môže byť výhodné, ale zároveň obmedzujúce, ak má špecifické požiadavky na organizačnú štruktúru alebo názov spoločnosti. Väčšina ready-made spoločností však umožňuje zmeny v názve, sídle a predmete podnikania.
  • Zakladanie vlastnej spoločnosti: Pri zakladaní vlastnej s.r.o. má podnikateľ plnú kontrolu nad všetkými aspektmi spoločnosti, od názvu až po organizačnú štruktúru. To umožňuje prispôsobiť spoločnosť presne podľa jeho potrieb a predstáv

4. Právna a finančná história:

  • Ready-made s.r.o.: Ready-made spoločnosti sú zvyčajne bez obchodnej histórie, čo znamená, že nemajú žiadne dlhy ani záväzky. To poskytuje podnikateľovi čistý štart. Dôležité je však overiť, že spoločnosť skutočne nemá žiadne skryté problémy.
  • Zakladanie vlastnej spoločnosti: Pri zakladaní vlastnej spoločnosti má podnikateľ istotu, že začína s úplne novou spoločnosťou bez akejkoľvek histórie. To môže byť výhodné z hľadiska budovania reputácie a kredibility na trhu.

5. Registrácia na DPH:

  • Ready-made s.r.o.: Jednou z hlavných výhod ready-made spoločností je, že mnohé z nich sú už registrované ako platcovia DPH. To znamená, že podnikateľ môže okamžite začať fakturovať a zároveň odpísať DPH z nákupu tovarov a služieb. Tento fakt môže priniesť okamžité finančné výhody a výrazne ušetriť čas, ktorý by inak strávil čakaním na registráciu vlastnej spoločnosti na DPH. Toto je obzvlášť výhodné pre podnikateľov, ktorí plánujú uskutočniť veľké nákupy alebo chcú rýchlo reagovať na obchodné príležitosti.
  • Zakladanie vlastnej spoločnosti: Pri zakladaní vlastnej spoločnosti musí podnikateľ požiadať o registráciu na DPH, čo môže trvať niekoľko týždňov. Počas tohto obdobia nie je možné uplatniť si DPH z nákupov, čo môže znamenať zvýšené náklady na začiatku podnikania.

6. Základné imanie:
  • Ready-made s.r.o.: Ready-made spoločnosť má už splatené základné imanie vo výške 5 000 €, čo podnikateľovi okamžite umožňuje začať podnikať bez nutnosti vkladať finančné prostriedky na tento účel. To znamená, že nový majiteľ nemusí riešiť zložité a časovo náročné úkony spojené so splácaním základného imania. Tento benefit je obzvlášť výhodný pre tých, ktorí chcú okamžite využiť obchodné príležitosti a investovať kapitál priamo do rozvoja podnikania.
  • Zakladanie vlastnej spoločnosti: Pri zakladaní novej spoločnosti musí podnikateľ zabezpečiť splatenie základného imania, ktoré je nevyhnutné na založenie s.r.o. Tento proces môže zahŕňať vklady do banky a vyžaduje čas, kým budú tieto prostriedky overené a zapísané v obchodnom registri.

7. Rýchlosť prístupu k obchodným príležitostiam:
  • Ready-made s.r.o.: Podnikateľ, ktorý kúpi ready-made spoločnosť, môže okamžite začať podnikať a využívať obchodné príležitosti. To je obzvlášť výhodné, ak je potrebné rýchlo reagovať na dopyt na trhu alebo zúčastniť sa verejných súťaží a zákaziek.
  • Zakladanie vlastnej spoločnosti: Tento proces môže byť pomalší, čo môže znamenať, že podnikateľ zmešká niektoré obchodné príležitosti. Ak je rýchlosť rozhodujúca, ready-made spoločnosť môže byť lepšou voľbou.

8. Bankové účty:
  • Ready-made s.r.o.: Ready-made spoločnosť môže mať už otvorený bankový účet, čo uľahčuje začiatok finančných operácií. Navyše, ak je spoločnosť registrovaná na DPH, podnikateľ môže okamžite začať fakturovať bez nutnosti čakať na registráciu.
  • Zakladanie vlastnej spoločnosti: Otvorenie bankového účtu a registrácia na DPH sú ďalšími krokmi, ktoré môžu predĺžiť začiatok podnikania. Tento proces môže byť časovo náročný a spojený s dodatočnými administratívnymi úkonmi.

Záver: Rozhodnutie medzi kúpou ready-made s.r.o. a zakladaním vlastnej spoločnosti závisí na individuálnych potrebách a cieľoch podnikateľa. Ready-made spoločnosť ponúka rýchly štart a menej administratívy, čo je ideálne pre tých, ktorí chcú okamžite začať podnikať. Na druhej strane, založenie vlastnej spoločnosti poskytuje väčšiu flexibilitu a kontrolu nad všetkými aspektmi podnikania. Pred rozhodnutím je dôležité zvážiť všetky výhody a nevýhody oboch možností a vybrať tú, ktorá najlepšie zodpovedá vašim podnikateľským ambíciám.

Zdieľať tento článok:

Playful Linkedin Icon
Playful Mail Icon

JE PRE VÁS VHODNEJŠIA READY-MADE S.R.O.?

ZOZNAM READY-MADE FIRIEM
BLOG

Novinky na blogu

Viac článkov

Napíšte nám správu.

Údaje, ktoré zadáte do tohto formulára spracúvame iba za účelom vybavenia Vašej konkrétnej požiadavky. Bližie informáci o spracovaní osobných údajov nájdete tu.

Ďakujem Vám, správu ste úspešne odoslali! Budeme Vás v krátkom čase kontaktovať.
Ups, niečo sa pokazilo. Skontrolujte či ste vyplnili všetky polia a odošlite formulár ešte raz. Ďakujeme !